WillemThijs_bioWillem J.H. Thijs werd geboren in 1932 in Tilburg. Hij studeerde na zijn opleiding HBS- B van 1953 tot 1954 aan de Academie van Beeldende Kunsten in Tilburg en van 1955 tot 1961 aan de Rijksacademie van Beeldende kunsten, vrije schilderkunst en monumentale kunst in Amsterdam. Tijdens het laatste studiejaar verwierf hij met zijn inzending de “Tetar van Elvenprijs” voor vrije schilderkunst, een stipendium voor vier jaren waarvan twee te besteden in Rome en omgeving. Het bekroonde schilderij bevindt zich in het Tetar van Elvenmuseum in Delft. Daarna maakte hij nog vele studiereizen door Europa, Turkije en Egypte.

Thijs is een veelzijdig kunstenaar. Dit komt tot uiting in diverse monumentale opdrachten en exposities, wandschilderingen in tempera, reliëfs, sgraffito´s, gobelins, betonplastiek, glas in beton- en glasappliqué ramen, spiegelobjecten en modulaire ontwerp-systemen voor ruimtelijke vormgeving.

Van 1967 tot 1974 was hij verbonden aan de Rijksacademie in Amsterdam in de functie van hoogleraar voor de faculteit van monumentale kunsten. Als zodanig hield hij zich bezig met de integratie van beeldende kunst in architectuur en omgeving. Daarnaast bleef hij zoeken naar een synthese tussen vrijheid en gebondenheid. Ten slotte keerde hij terug naar het vrije kunstenaarschap.

Met allerlei materialen zoals aquarel-, gouache-, acryl-, tempera- en olieverf soms met toevoeging van bladgoud en zilver, verkent hij constant nieuwe mogelijkheden om tot een coloristische verdieping te komen. In diverse exposities toonde hij de resultaten van deze verkenningen.

Zijn schilderijen, collages en assemblages maken deel uit van verschillende collecties van particulieren in binnen- en buitenland en van openbare instellingen en het bedrijfsleven in Nederland.